Aslı Yükçü
Uzman Psikolog/ Psikoterapist

Psikoloji lisans eğitimimi %100 YÖK burslu olarak İstanbul Kültür Üniversitesi’nde tamamladım. Lisans eğitimim süresince hastanelerde ve nöropsikoloji alanında çalışma yürüten çeşitli laboratuvarlarda yaptığım stajların yanında psikanalizle tanışmamı sağlayan dersler mesleki rotamı belirlememe olanak sağladı. Mezuniyetimin ardından 2 sene boyunca psikiyatrik tanı almış yetişkinlerin destek aldığı bir merkezde psikolog olarak çalıştım. Bu süreçte İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Özge Soysal’ın yürüttüğü Lacan’ın kuramı ve pratiğini konu alan seminer dizisine katıldım ve aynı bölümden mezun arkadaşlarımla “Psikanalitik Film Okuma” grubunu kurarak sinema ve psikanaliz ilişkisine dair birlikte düşünüp üretebileceğimiz alanlara katkı sağlamaya çalıştım.
Yeni mezun bir psikolog olarak çalışmakta olduğum merkezde kadınlarla yürüttüğüm bireysel ve grup çalışmaları, ruh sağlığı alanında beni heyecanlandıran konuları keşfetmemi sağladı. Bu heyecanımı fark etmemle birlikte öncesinde gönüllü olarak yer tuttuğum sivil alanda, 2016 yılı itibariyle profesyonel olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık 4 sene bir göç örgütünde kadın, erkek, LGBTI+’larla çalışmamın ertesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi, Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı yüksek lisans programına %75 burslu olarak kabul aldım ve “Toplumsal Tarih Nasıl Öznelleşir?: 6-7 Eylül Olayları’nın Kuşaklararası Aktarımı” başlıklı, İstanbullu Rum kadınların deneyimini odak aldığım tez çalışmasıyla mezun oldum.
2020-2024 yılları arasında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın dayanışma merkezi ve sığınağında erkek şiddetine maruz kalan kadınlar ve çocuklarla dayanışma kurma olanağım oldu. Haziran 2024 itibariyle Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nda psikoterapist olarak çalışmaya başladım. 2019’dan bu yana sürdürdüğüm klinik çalışmamı Ağustos 2023’ten bu yana Yeterince İyi Kolektif’te sürdürmekte, yetişkinlere yönelik psikoterapi desteği sağlamaya devam etmekteyim. Psikoterapi seanslarımı psikanalitik yönelimli gerçekleştirmekte olup bireysel psikanaliz ve süpervizyon süreçlerim devam etmektedir.
Ruhsal travma, travmanın kuşaklararası aktarımı, kadına yönelik erkek şiddeti, politik şiddet, göçmen ruh sağlığı, toplumsal hafıza, mekân ve eşyanın hafızayla ilişkisi gibi konular klinik ilgi alanlarım arasında yer alan ve üzerine düşünmek için alan açmaya çalıştığım konulardır.
Katıldığım Eğitimler ve Konferanslardan Bazıları:
· Ruh Sağlığı, Eğitim ve Sosyal Değişim için Dışavurumcu Sanat Terapisi Programı, Expressive Art Institute İstanbul, 2025 – Devam ediyor.
· Psikanalitik Çift Terapisi Seminerleri, Gülenbaht Şentürk, 2024 – Devam ediyor.
· Dinamik Psikoterapide Teknik ve Pratik, Yavuz Erten, 2022-2023.
· Cinsel Travma ve Travma Terapileri Eğitimi, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), 2022-2023.
· Ergen ve Yetişkinlere Yönelik Rorschach Testi & TAT, Bengi Pirim Düşgör, Rorschach ve Projektif Testler Derneği, 2021-2023.
· Dinamik Psikoterapide İleri Düzey Semineri, Hakan Kızıltan, 2021-2022.
· Psikanalize Giriş Konferansları, İstanbul Psikanaliz Derneği, 2021.
· Destekleyici Psikoterapi Eğitimi, Cem Kaptanoğlu, 2018-2020.
· İnsan Hakları Eğitim Programı, İnsan Hakları Okulu, 2019.
· Barış Eğitimcisi Eğitim Programı, Beraberce Derneği, 2019.
· Psikanaliz Seminerleri, Psikanaliz Eğitim Araştırma ve Geliştirme Derneği, 2017.
· Travmada Müdahale Yöntemleri, Travma Çalışmaları Derneği, 2017.
· Travma ve Sahada Kullanılabilecek Sanat Terapisi Müdahaleleri, Sanat Psikoterapileri Derneği, 2015.